Villa Sandvikenin historiaa

Villa Sandviken tarjoaa ikkunan suomalaisen huvila- ja ravintolakulttuurin historiaan, jo ajalta ennen Vanhan Vaasan paloa, 1840-luvulta lähtien. Villa Sandvikenin ryhmävierailla on mahdollisuus tilata Vaasa-oppaiden pitämä historiaopastus, jossa päästään tutustumaan tarkemmin rakennuksen sekä alueen arvokkaaseen ja vaiherikkaaseen historiaan.

Tällä sivulla voit kuitenkin tutustua rakennuksen ja alueen historiaan omatoimisesti ennen vierailuasi.

E.A.Lundgren, 1850, Museovirasto, Historian kuvakokoelma

1700-luvun loppu

Ruotsalainen yläluokan huvilakulttuuri rantautuu Suomeen, kun Vaasan lähistölle rakennetaan ensimmäiset kesähuvilat.

1800-luvun alku

Vuonna 1800 lohkaistiin Klemetsön kylän suuresta sukutilasta Sandvik-niminen tila, joka jaettiin edelleen 1820-luvulla kahden veljeksen, Gabriel Sandvikin ja Simon Mattson Sandvikin kesken.

1830-luku

Vaasan kaupunginlääkäri Fredrik Sanmark (1798–1886), innokas puutarhanhoitaja, joka hoiti myös kaupungin puutarhurin töitä, vuokrasi alueen vuonna 1835 ja perusti paikalle kesähuvilan ja ensimmäisen puiston.

1840-luku

Sanmark muutti Turkuun ja myi huvilan Hovioikeudenasessori Carl Johan Boylle. Boy rakennutti vuonna 1846 uuden huvilan – nykyisen Hietalahden Villan. Villan piirsi uumajalainen monitoimimies, pappi ja harrastelija-arkkitehti J.A. Linder.

1850-luku

Vaasan palon jälkeen Villassa majoitettiin pysyvästi enemmän väkeä. Kaupungin paikasta käytiin kiistoja ja kun lopulta Klemetsön niemelle muutto oli sinetöity, vuokrasi kaupunki pakkolunastamansa maan ja tontin entiselle omistajalleen Boylle 25 vuodeksi. Villaa käytettiin paloa seuranneina vuosina myös mm. käräjätalona.

1860-luku

Boy erosi hovioikeuden virasta ja muutti eläkepäivillään pysyvästi Villaan. Boy myös matkusteli paljon ja kuoli vuonna 1868 Tukholmassa. Ainoa perillinen, everstinrouva A. Wasastjerna, oleili kesäisin kartanollaan Etelä-Suomessa ja vuokrasi Villaa kaupunkilaisille ja sukulaisille, kuten Tegengrenin perheelle.

1870-luku

1874 kellarimestari Holmberg vuokrasi Villan kesäravintolaksi. Huvilassa asui kuitenkin vielä sukulaisiakin ja runoilija Jacob Tegengren syntyi Villassa vuonna 1875.

1880-luku

Villan tontin vuokrasopimus päättyi vuonna 1883. Kaupunki lunasti rakennukset ja vuokrasi niitä ravintoloitsijoille. Ensimmäinen kaupungin vuokralainen Villassa oli kellarimestari Alexander Ernst.

1890-luku

Villan puisto vakiintui suurten kansanjuhlien pitopaikaksi. Sijainti kaupungin ulkopuolella, juhlallisesti Kauppapuistikon päässä, mahdollisti näyttävien paraatien ja kulkueiden järjestämisen keskustasta kohti Villaa. Villassa vieraili esiintyjinä ja yleisönä merkittäviä suomalaisia ja kansainvälisiäkin taiteen ja kulttuurin nimiä, kuten Jean Sibelius, Zacharias Topelius, Robert Kajanus, Armas Järnefelt ja Anna Pavlova.

1900-luku

Puistossa järjestettiin myös 1900-luvun alkuvuosina useita kansallisesti merkittäviä tapahtumia, kuten perustuslaillisten kokous vuonna 1905 ja J. V. Snellmanin syntymän 100-vuotis muistojuhla vuonna 1906.

Kansankokous Vaasan Hietalahden puistossa

Museovirasto, Historian kuvakokoelma

J.V.Snellmanin 100-vuotismuistojuhla Vaasassa

Karls Atelier, 1906, Museovirasto, Historian kuvakokoelma

1910-luku

Kellarimestari Avelin rakennutti puistoon vuonna 1910 kesäteatterin, joka oli kaunis Jugend-rakennus ja sijaitsi Villan länsipuolella, rantapengermällä, aivan kivilaiturin kupeessa.

1920-luku

Vuonna 1922 sattui Hietalahden puistossa suuri onnettomuus, kun kaupungin suosittu kesäteatteri paloi maan tasalle. Palon merkkejä on vieläkin nähtävissä rannan läheisissä puissa Villan puistossa.

Kesateatterilla Hietalahdessa

Museovirasto, Historian kuvakokoelma

Museovirasto, Historian kuvakokoelma

1930-luvulta eteenpäin

Hietalahden villa oli saavuttanut vankan aseman kaupungin suosituimpana kesäravintolana. Hietalahden Villa peruskorjattiin ja se avattiin uudelleen yleisölle ennen Talvisotaa, vappuna 1939. Villa säilytti asemansa kaupungin yhtenä suosituimmista ravintoloista pitkään myös sotien jälkeisenä aikana. Moottoritien rakennuksen jälkeen Villa menetti suosiotaan ja pysyvä ravintolatoiminta loppui vuonna 1972.

Hietalahden Villa ja puisto säilyttivät kuitenkin asemansa kaupunkilaisten kesänviettoalueena. Bragen ulkomuseo, puistossa ollut kesäteatteri, sekä puiston pohjoislaidalle uudet ystävyyskaupunkipuistot toivat kaupunkilaisia ja turisteja puistoon myös myöhempinä vuosina. Villaa vuokrattiin kaupungin toimesta juhlatilana erilaisiin tilaisuuksiin.

Uuden omistajan suorittaman perusteellisen remontin jälkeen Hietalahden Villa avattiin vuonna 2017 jälleen ravintolakäyttöön.

Lähteet: Höglund, Kaj (2022) Hietalahden Villa ja Puisto. Pohjanmaan museo; Sundqvist, Lars, Järvinen, Petteri & Hietamäki, Lauri (1992) Hietalahti Sandviken – Kaupunginosa Vaasassa – Historiikki 1350-1992. Oy Fram Ab; Viljanen Rossi, Ruusa (2014) Hietalahden villa ja Bragen alue: Kulttuuriympäristöselvitys 2014. Pohjanmaan museo. Kuvat: Museovirasto, Historian kuvakokoelma.

fiFI